Венелина Гочева продаде "Печатница София" на Пеевски!


Депутатът издател вече държи контрола над 2-те най-големи печатници за вестници в България!


Фирма, свързана с "напусналия" страната (според премиера Бойко Борисов) депутат от ДПС Делян Пеевски, купува най-голямата печатница за вестници в България.

В събота във вестник "24 часа" беше публикувано кратко съобщение, че издателят му - контролираното от Венелина Гочева "Медийна група България холдинг", финализира сделката по продажба на "Печатница София", а промяната беше представена като "част от плана за преструктуриране на бизнеса и погасяване на данъчни задължения към държавата чрез продажба на активи".

На 1 юни в партидата на фирмата "Печатница София" ЕАД в търговския регистър е внесено заявление с договор от 20 май, където се вижда купувачът - фирмата "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на едноименна кипърска офшорка. За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

Каква е цената на сделката не става ясно от представения пред Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете.

От имотния регистър се вижда, че на 19 май дружеството "А. Е. Бест съксес сървисис България" е купило от фирмата "168 часа" ЕООД (дъщерна на "Медийна група България холдинг") крилото на полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" в София, в което е разположена печатницата. В регистъра е записано, че материалният интерес на сделката е 2.5 млн. лв.

През октомври 2014 г. фирмата "Карано пропъртис", собственост на лихтенщайнско дружество (зад което се предполага, че стои Делян Пеевски), придоби полиграфическия комбинат отново от фирма на Венелина Гочева, след това го отдаде под наем на "Благоевград БТ", като накрая цигареното дружество го купи.

КОЙ е купувачът

"А. Е. Бест съксес сървисис България" е собственост на регистрираната в Лимасол, Кипър, A.E. Best Success Services, което е собственост на друго кипърско дружество - CHM Trustee Services, чиито собственици с по 50% са кипърските адвокати Антонис Михалидис и Кристиа Михалиду.

Управител на дружеството е Гергана Данова, която до редакционното приключване на "Капитал Daily" не отговори на мобилния си телефон. От 2011 г. тя е и изпълнителен директор на "Интерактив медиа сървисиз" (IMS) и "Бест съксес сървисис" (BSS Media Group) - в тези фирми са радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите "Витоша" и "Веселина", както и вестник "Новинар". IMS разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции и др. Развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия. През 2009 г. участва в конкурса, обявен от Комисията за регулиране на съобщенията за цифрови мрежи - мултиплекси. През годините IMS е имало предавания за БНТ, bTV, "Нова тв", "Планета", BBT (сега News7), Fox Life и ТВ2 (канал, създаден от Красимир Гергов като четвърта частна национална телевизия, после преименуван на Pro BG и впоследствие закрит). IMS участва в проекта за изграждането на четвъртата национална ефирна телевизия в ТВ2 през 2009 г. Въпреки че липсваха преки доказателства, тогава IMS бе считана за близка до Красимир Гергов.

Днес компанията IMS, управлявана от Гергана Данова, е смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че контролира радиобизнеса на BSS и вестник "Новинар". Преки доказателства за това няма. Дружество е длъжник на КТБ, като към края на 2013 г. кредитът е бил 2.7 млн. лв.

През юли 2014 "Интерактив медиа сървисиз" поиска несъстоятелност на News 7. От молбата за несъстоятелност на News 7 така и не стана ясно какви са мотивите, но най-вероятно става въпрос за участие на компанията в оборудването на студиата на телевизията, за което не е платено.

През 2014 г. свързано с Венелина Гочева дружество продаде полиграфическия комбинат на фирма, водеща към депутата от ДПС. Сега обектът на сделката - "Печатница София", се намира в задното дясно крило на комплекса.

Печатен контрол

В София има три печатници, в които се печатат почти всички централни всекидневни и седмични издания. Това са обектът на сегашната сделка "София" (бул. "Цариградско шосе"), "Алианс принт" на "Алианс инвест холдинг" (кв. "Дружба") и "Принт трейдинг" в кв. "Христо Ботев", до летището, на "Дореко комерс", свързвано с Пеевски. Последната към момента не работи, а машините са във владение на "Партнер лизинг", през което е осъществено финансирането от КТБ.

Така "Печатница София" реално е пазарен лидер, където се отпечатват не само вестниците "Труд" и "24 часа" и останалите издания в портфолиото на "Медийна група България". След спирането на ИПК "Родина", а впоследствие и на ИПК "Родина 1" ("Принт трейдинг"), голяма част от изданията, които влязоха в Българския медиен съюз, и тези пряко или косвено контролирани от Делян Пеевски, също мигрираха в "София". Става дума за "Монитор", "Телеграф, "Новинар", "Всеки ден" и "Политика", там са и "Стандарт" и "Дума", а до миналата година беше и "Преса" (вестникът на Тошо Тошев, който лятото на миналата година спря да излиза).

В "Алианс принт" са "Капитал", "Капитал Daily", "Сега" и др.

Това реално означава, че дружеството, което се продава, има ключово значение за пазара на вестникарски печат. Затова и буди недоумение защо за сделката не е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът "А. Е. Бест съксес сървисис България" е дружество, в чийто портфейл има и вестник ("Новинар"). Освен това близостта с другата голяма, макар и нефункционираща печатница става очевидна, след като мениджмънтът ще бъде поет от един и същ човек. Оборотите на купувача (10 млн. лв. консолидирани приходи за 2014 г.) и на продаваното дружество (17 млн. лв.) също надвишават минимума по закон - 25 млн. лв. След като не е поискано разрешение, КЗК има право да се самосезира, да наложи глоба до 10% от оборота и дори да разпореди разваляне на сделката. Нещо, което регулаторът досега не е правил.

Извън допълнителния контрол над медийния пазар, който сделката дава на Пеевски, друга бизнес логика в серийните му инвестиции в печатници трудно може да се открие. Според данни на "Капитал" приходите на "Печатница София" се свиват от 36.4 млн. лв. през 2013 г. на 21.4 млн. лв. за 2014 г. до 17.4 млн. лв. за миналата година. Последните две години компанията е и на загуба от съответно 710 хил. и 820 хил. лв.

Парите от КТБ

Друг любопитен акцент е, че от всички страни на сделката прозират някогашни взаимоотношения с КТБ. Освен "Принт трейдинг" и фирми от структурата на "А. Е. Бест съксес сървисис България" това важи и за компаниите на Венелина Гочева.

През август 2014 г., два месеца след поставянето на КТБ под особен надзор, един от големите кредитополучатели на банката - свързаното с Цветан Василев дружество "Сайга консулт", подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност срещу фирмата на Гочева "Про нюз България", чрез която тя придоби медийния холдинг, включително и "Печатница София". Самата сделка беше финансирана от Инвестбанк, като все още търговското предприятие на печатницата е заложено пред банката.

Дружеството "Сайга консулт" твърдеше, че е дало на фирмата на издателката заем 6.5 млн. евро, който не е погасен. Венелина Гочева от своя страна заяви, че парите са били предплата, тъй като "Сайга консулт" е искала да купи "Печатница Варна" (собственост на "Печатница София").

Процесът в Софийския градски съд по искане несъстоятелността на "Про нюз България" продължава.

По темата работиха
Весислава Антонова, Росен Босев, Николай Стоянов
Източник: capital.bg

loading...Share on Myspace

Страшна гавра в Дупница! ПИЯН ЦИГАНИН БЛ…

29-03-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Страшна гавра в Дупница! ПИЯН ЦИГАНИН БЛУДСТВА С 13-ГОДИШНО ДЕТЕ – сина на съседите!

Таткото на хлапето нахлул в дома на пияния Методи и отървал отрочето си от по-лоши неща.

Прочети повече

ЦИГАНИН НАПАДНА СТАРИЦА в Симитли! Източ…

11-02-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЦИГАНИН НАПАДНА СТАРИЦА в Симитли! Източи дебитната й карта и проигра парите на комар!

25-годишен циганин нахлу в дома на възрастна жена в Симитли, ограби я и проигра парите в местното казино.

Прочети повече

ЦИГАНИН СЕ ЖАЛВА от ПЕТЪР МОСКОВ за ДИСК…

30-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЦИГАНИН СЕ ЖАЛВА от ПЕТЪР МОСКОВ за ДИСКРИМИНАЦИЯ! ДПС ПРАВИ СЪЩОТО!

ДПС и ром се жалват от здравния министър Петър Москов в Комисията по дискриминация. Поводът е един и същ, а именно, че преди време министърът обяви официално, че от 227...

Прочети повече

ВИЖТЕ ТОЗИ ЦИГАНИН! ЗАКАНВА СЕ във Фейсб…

08-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ВИЖТЕ ТОЗИ ЦИГАНИН! ЗАКАНВА СЕ във Фейсбук, че ЩЕ РЕЖЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАВИ!

Спи ли ДАНС – цигани заплашват българи с убийство във Фейсбук!Наглеците се заканват, че ще режат глави на площада!

Прочети повече

ИЗВЕРГ! ЦИГАНИН РЕЦИДИВИСТ НАХЛУ при ВЪЗ…

04-10-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ИЗВЕРГ! ЦИГАНИН РЕЦИДИВИСТ НАХЛУ при ВЪЗРАСТНА БЪЛГАРКА, СЪБЛЕЧЕ Я И СЕ ИЗГАВРИ с нея за 10 лева!

Поредното зловещо престъпление!Пиян циганин с десетина стари престъпления и присъди разби дома на безпомощна старица, за да я ограби и да се изгаври с нея!

Прочети повече

ДПС обяви ВОЙНА на БЪЛГАРИЯ! Местан ЗАПЛ…

17-12-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ДПС обяви ВОЙНА на БЪЛГАРИЯ! Местан ЗАПЛАШИ: ЩЕ БЪДЕМ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА още на следващите избори!

Лютви Местан се опълчи на цяла България и обяви политическа война! Въпреки, че нито хората, нито която и да е друга партия ги иска във властта, ДПС се заканиха, че ще...

Прочети повече

НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ! НАД 60 000 БЪЛГАРИ ИСК…

14-08-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ! НАД 60 000 БЪЛГАРИ ИСКАТ ЗАБРАНА на ДПС! ЛЮТВИ МЕСТАН ТРЕПЕРИ ОТ СТРАХ и скърца със зъби от яд!

Точно до преди минута 61 349 българи са поискали забраната на ДПС като антиконституционна партия!Числото на гневните и недоволните постоянно расте и може да се види в сайта peticiq.com

Прочети повече

И Хафъзов като Коритаров - слуга на Мест…

16-02-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

И Хафъзов като Коритаров - слуга на Местан! Скандалният депутат лапа държавна заплата и яки пачки да прокарва протурските интереси!

Да се яви на детектор на лъжата и да каже кой Давутоглу му е на сърцето и срещу колко!

Прочети повече

НАГЛОСТ! ВИЖТЕ как ЛЮТВИ МЕСТАН СЕ ПОДИГ…

03-01-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

НАГЛОСТ! ВИЖТЕ как ЛЮТВИ МЕСТАН СЕ ПОДИГРАВА на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

Скандал! Лидерът на ДПС Лютви Местан отново се изгаври с нашата държава!

Прочети повече

СЕНЗАЦИЯ! Осман Октай заяви: ЛЮТВИ МЕСТА…

03-02-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

СЕНЗАЦИЯ! Осман Октай заяви: ЛЮТВИ МЕСТАН СИ ОТИВА ОТ ДПС!

Очаквайте огромни трусове в Движението за права и свободи, каза Осман Октай в сутрешния блок на ТВ7.

Прочети повече

Валери Симеонов: ПРЕДСТОИ ОТСТРАНЯВАНЕТО…

06-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Валери Симеонов: ПРЕДСТОИ ОТСТРАНЯВАНЕТО на ДПС от ВЛАСТТА!

ДПС е изключително вредна партия! Нямаме нищо против етносите в България, но тези фигури, които стоят начело на хранителните вериги, от които смуче ресурси и пари ДПС, ще бъдат премахнати!

Прочети повече

Извънредно! ЗАГИНА ЛИДЕР НА ДПС! ВИЖТЕ К…

02-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Извънредно! ЗАГИНА ЛИДЕР НА ДПС! ВИЖТЕ КОЙ Е ТОЙ!

Един от най-големите лидери на ДПС в района на българското Черноморие загина в зверска катастрофа край Шабла!

Прочети повече

СКАНДАЛНО ВИДЕО! ВИЖТЕ как активисти на …

28-05-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

СКАНДАЛНО ВИДЕО! ВИЖТЕ как активисти на ДПС ОСВИРКАХА БЪЛГАРСКИЯ ХИМН в община Гърмен!

Ще се втрещите от тези зловещи кадри! Вижте как активисти на ДПС викат яростно „У-у-у-у-у-у-у-у!” и освиркват химна на Република България!

Прочети повече

ЛЮТВИ МЕСТАН УНИЗЕН ДО СМЪРТ! Лидерът на…

30-10-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЛЮТВИ МЕСТАН УНИЗЕН ДО СМЪРТ! Лидерът на ДПС НЕ Е НА СЕБЕ СИ! ВИЖТЕ ЗАЩО!

Ахмед Доган е нанесъл изключително тежък удар по достойнството на своя довереник и протеже – Лютви Местан! Доган бил бесен заради изолацията, в която е поставена ДПС и твърдял, че вина...

Прочети повече

КМЕТ НА ДПС ЗАЩИТАВА ЦИГАНИТЕ! ВИЖТЕ КОЙ…

27-05-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

КМЕТ НА ДПС ЗАЩИТАВА ЦИГАНИТЕ! ВИЖТЕ КОЙ Е ТОЙ!

Разследване на Нова телевизия показа как цигани карат джипове БМВ Х 5, носят кила злато по себе си, купуват стари къщи на поразия – и всичко това, след като са...

Прочети повече
нагоре

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.com – блога на AlexTheGreat е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.com – блога на AlexTheGreat, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с мен »

Блогът не носи отговорност за съдържанието на коментарите, които публикуват нашите читатели.