Култово интервю с Костадин Чакъров: МЕСТАН ДРЪЗКО ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТУРЦИЯ!

 • Написана от 

Ахмед Доган е вторият след Троцки, който умее да чува стъпките на историята!


ВИЗИТНА КАРТИЧКА:
Костадин Чакъров е председател на ЦК на Съюза на комунистите в България и политически съветник на Тодор Живков и дъщеря му Людмила до 10 ноември 1989 г. Бил е първи секретар на ДКМС в родния си град Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет и заместник завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП. Другарят Чакъров е един от малкото хора, отлично запознати и с генезиса на всички политически партии след промените, в това число и на ДПС, чийто лидер Ахмед Доган наскоро отново излезе на светло. В ексклузивно интервю Чакъров прави брилянтен анализ на ситуацията около ДПС и на причините за изключването на Лютви Местан, а също така дава отговори и на много въпроси, свързани с политиката в България.

- Вие сте един от хората, които до голяма степен познават генезиса на ДПС и фигурата на Ахмед Доган. За много хора беше изненадваща появата му „на светло“ и ударната реч, която доведе до изключването на Лютви Местан. А от там и обвиненията, че ДПС е проруска партия. Как виждате вие ситуацията?

- Вижте, аз мисля, че се преекспонират нещата. Това е една нормална кадрова промяна. И тя е продиктувана не толкова от глобалната обстановка, за да се търси някаква световна конспирация, което се прави винаги, за да изглежда всичко гръмко. Всъщност Местан одаскали тази партия, тя загуби блясъка си и тайнството, в добрия смисъл, които беше й предал Доган. Той се отдели от този целия катун леки жени, които викаха в парламента и продължават да крещят колко са честни. Появяваше се, когато имаше какво да каже, докато Местан се превърна в една говоряща глава. От тази цялата работа ДПС загуби много. Просто нямаше ден, в който Местан да не се упражняваше в красноречие. Това първо като личен стил. Второ, той направи така, че ДПС стана партия, която плаши всички. След правителството на Орешарски и последните промени, всички започнаха да бягат и да се дистанцират от ДПС. Тоест – тя загуби стратегически съюзници с това сваляне на правителството на Орешарски. БСП започна да се замисля, ГЕРБ да поставя условия и т. н. В този смисъл

Лютви Местан се оказа много лош стратег и тактик

И освен всичко има и една известна умора от партията и смятам, че това преекспониране на т. нар. Възродителен процес вече започна да уморява хората. Тази теза за Възродителния процес е вече демоде. И в този смисъл Местан не можа да намери ударни послания в политическото пространство, плюс знаците, които даваше по отношение на Република Турция, решиха съдбата му.

- Именно тези знаци са особено притеснителни…

- Нека да оставим приказките и думите, а да видим делата. Местан е рязко против атомната централа „Белене“, но в същото време Турция строи две атомни централи и планира още две в перспектива. Категорично е против Южен поток, а в същото време да минава дублиращия Турски поток. Против е нефтопровода Бургас-Алексдандруполис, но не Баку-Джейхан да минава през Турция. Това вече е едно дръзко обслужване на интересите на турската държава, което както и да се опитва той да го обяснява, е много трудно за българския читател, зрител, гласоподавател, да не различи истинските неща. И второ, по отношение на това преиграване на Местан, народът има една приказка: „Прекален светец и Богу не е драг“. Абе с това НАТО и с тези евроатлантически ценности, абе много подозрително става. Местан, става-ляга – кръсти се на НАТО. Че то в самите Съединени щати, в Европейския съюз, във всички натовски държави, има размисли как да се преоценят мястото, ролята и доктрината за НАТО и за ЕС. А единствено

Местан действа по един такъв, много дързък, арогантен начин

Всички, които са извън евроатлантическата партия, той ги поставя под съмнение. Ами половината Централна Европа си задава въпроси вече с тази бежанска вълна. Колко гласове се чуха вече, че Европа се саморазрушава. Тя разваля граници, изтегля се от онези позиции, за които е настоявала десетилетия. Така че този бодряшки, папагалски тон на Местан крие нещо нездраво.

- С него се отцепиха няколко депутати, сред
които и скандално прочулият се с откровено протурските си възгледи и изказвания Хюсеин Хафъзов. Не е ли, снизходително казано, притеснителна тази тяхна близост?

- Едно е турската държава, а друго са отношенията между България и Турция. Има две сили, с които трябва да се съобразяваме и това са Русия и Турция. И никой не може да ги заобиколи. По наше време Тодор Живков изключително много се съобразяваше с турската държава. И ще ви дам един пример – когато Кенан Еврен направи преврат, той беше поставен в пълна изолация от Европа и САЩ. Единственият, който му протегна ръка и му организира външно посещение в България, беше Тодор Живков. Прие го като държавен глава и призна последиците. Между другото, турската държава има едно много хубаво качество и това е, че през един определен период пообесват и поразстрелват ръководителите си. 60-те години обесиха президента Аднан Мендерез, разстреляха външния мнистър Джамал Байяр, на други дадоха по 100 години затвор. Така че това е един хубав пример на турския народ и турската държава - да пуска нечистата кръв, от който ние българите трябва да се поучим (смее се). Какъв е изводът от това, което се случва – отношенията между България и Турция трябва да бъдат монопол, прерогатив на българската държава като държава, а не отделна партия да си присвоява правото да бъде мост между България и Турция. Това изкривява отношенията, хората стават подозрителни, защото зад това започват да се крият лични интереси. Така че и

Хюсеин Хафъзов и Местан правят стратегическа грешка

Далеч след 10 ноември, след като си разтурихме и отношенията с Русия, бяхме разговаряли с Живков. И аз му казах:
„Добре, какво да направим – загубихме арабските пазари, загубихме руските пазари, Европа няма да ни пусне на техните, какъв е пътят?“.
И той каза следната мисъл:
„Пътят на България е към проникване в Близкия изток и той минава през Турция“. Ние трябва да се поучим от Стамболов. Той е участник в четири антитурски въстания, но когато България изпада в тежка изолация, тежка икономическа криза, няма пазари загиват българската индустрия и производство, той не се плаши да отиде при турския султан. И да поиска турската държава да поеме определени ангажименти към България, която вече е самостоятелна държава. Това е Стефан Стамболов. И Живков казваше, че ние трябва да проникнем в Арабския свят през Турция. Сега, искам много добре да бъда разбран, не става въпрос за безпринципни отстъпки, а за стратегия да си възстановим пазарите към Арабския свят, минавайки през Турция. Така че тези отношения трябва да бъдат гледани изключително внимателно, да бъде провеждана тази политика от българските държавни органи и никой да не си присвоява правото, че той държи ключа към отношенията с Турция. Това ще бъде дълбоко погрешно, тъй като ще се отиде на партиен егоизъм, който далеч няма да защити националните интереси. Така че тук Местан и Хафъзов работят в погрешна посока.

- А дали Местан е пионка на турските служби и дипломация?

- Ами вижте сега, Турция е силна държава със стотици милиарди вътрешен продукт. Те гонят трилион. Скоро ще бъдат и 100 милиона души като население. Така че естествено е те да искат възстановяване на Османската империя. Това е техен интерес, който те го гонят вече 120 години. Това е силно мотивирана държава, със силна религия и силно имперско самочувствие. Така че е напълно естествено да имат апетити към възстановяването на границите и влиянието, които са имали преди.

Бентът е скъсан, няма кой да спре Турция

Ако Русия не балансира по някакъв начин, никой не може да ги спре на Балканите. Изтеглянето на Русия от Балканите за нас ще означава много тежка ситуация. Стане ли това - никой не може да спре турската експанзия – като религия, като култура, като икономически възможности…

- Правилно ли реагира Доган на ситуацията и изненадваща ли беше неговата реакция?

- Не бих казал, че е изненадваща реакцията му. Същите тези неща ги говорят и много други партии. Говори ги и Волен Сидеров. Вярно, по по-остър начин, но в същата посока. Говорят ги и ВМРО и Патриотичният фронт. И много други ги говорят, но Доган ги казва в своя стил – силно, изненадващо и това отекна. И трябва да ви кажем че за пръв път той показа мизерията на политическата класа. Нито един за толкова години не го направи. Отделни острови в тези партии, които изброих, говореха, но никой не им обърна внимание. Представяха ги за радикални, фашизоидни, ксенофоби и т. н. Трябваше Доган да го каже, за да се чуе много силно. Аз смятам, че не глобални русофилски интриги са го подбудили да го направи. Той нали живее в Бояна, която е на Витоша. А планината има вулканичен произход. Тектоничният строеж на тези планини е много особен и ги отвежда до много големи земни образувания и маси. Смятам, че Доган има това качество да коленичи, да си сложи ухото на земята и да чуе стъпките на историята. Това качество той го има от много години и е вторият човек след Лейба Бронщайн – Троцки, който долепя ухо до земята и чува стъпките на историята.А стъпките на историята са такива, че геополитическият център се премества от Запад на Изток.

- Може ли Местан да бъде третиран като изменник и национален предател?

- Не, това е твърде силно. Да не стигаме до такива крайности. Проблемът е морален, трудно може да се извади състав на престъпление. И за това да не отиваме към такива формулировки – шпионин, предател и т. н. Смятам, че по-силната и вярна позиция е да запазим мъдрост, спокойствие, защото излишно ще дръпнем Турция за опашката, ако започнем Местан да го правим турско мекере и турски шпионин. Мисля, че няма да спечелим от тази работа. Вярната ни позиция е да запазим достойнство и да не бързаме да правим ходове. Нали знаете кой е най-добрият ход в живота - нереализираният. Това е като в шаха – като бутнеш фигурата, вече противникът знае къде си. Когато не местиш – той не знае къде си и е в очакване. И за това нека не правим прибързани ходове с евтини емоционални оценки – предател, ще го съдим и т. н. Да я караме по-спокойно.

- Дали обаче Лютви Местан се е облагодетелствал по някакъв начин от председателското си място в ДПС, както се появиха информации?

- Трудна работа. Тук, в България, много лесно се говори за милиони и милиарди. И като знае човек българската икономика, да се говори за такива неща е несъстоятелно. Аз съм предпазлив, когато тръгнат на бърза ръка да се раздават оценки за милиони и милиарди на този или онзи. Местан е един интелигентен човек и има качества, но аз мисля, че ще сгреши, ако тръгне да прави партия. Електоратът няма да го подкрепи, защото тяхното поведение е на малцинство, което защитава интересите на малцинство. ДПС има друга логика на поведение, не е общоприетата. И избирателят на ДПС ще гласува внимателно, предпазливо, така че да запазят целостта на партията. Никой няма да допусне това разбиване, което се опитаха да направят. Ето Касим Дал, който беше много силен в ДПС, както виждате не успя да направи различна партия после. Същото ще е и с Местан – всеки негов ход ще предизвика контраход и нищо няма да се окаже в негова полза. Главната грижа на Ахмед Доган сега е да възстанови доверието към ДПС на български терен, тъй като Местан за 3 години изолира партията, направи я неприемлива като коалиционен партньор за другите политически сили, а това е фатално за ДПС.

- Казват, че сега Анкара натиска Дал да прави партия с Местан…

- Не се знае дали това е така. Вижте, Турция има силно разузнаване в България, със специално психологическо управление към него. На базата на тяхната икономика, която имат – 20 пъти по-висок брутен вътрешен продукт от нашия, не им е нужно да пробиват чрез партии, отцепване на региони и т. н. Съвременните възможности, които се дават - защитата на малцинствата, на езика, на религията, на правата, са достатъчни да изиграят същата роля, без да се радикализират и да се възлагат задачи на отделни партии. Огромни възможности има Турция. Ние нямаме ресурс да се противопоставим и се крепим единствено на баланса, който самата турска държава създава. Защото, ако те искат да ни радикализират, могат да го направят за два часа. Буквално.

- Как може да стане това?

- Е, как? Имамите са техни, иконимиката, фирмите, администрацията в цели райони… Колко му е да дръпнат една автономия.

- А има ли опасност да се отцепят региони – Кърджали, Ямбол, Хасковско – така, както се говори?

- Не. Ама защо трябва да се търси такъв ефект – на външната форма, като това същото могат да го направят чрез една ерозия на опорните точки на българската държава и държавност. Фактически те до 10 ноември го правеха, но трудно, защото българското контраразузнаване беше силно и не допускаше такива директни действия. Но сега вече, при положение, че българската държава е загубила имунната си сила - нямаме армия, нямаме органи за противодействие, нямаме икономика, смятам, че тяхната задача е много по-лека. Именно за това няма нужда да отиват на рисковия вариант външна форма. Смятам, че Турция е мъдра държава и няма да отиде на прибързани действия. Тя ще работи бавно, но сигурно. Както се казва в Евангелието – Божиите мелници мелят бавно, но сигурно.

Доган зае реална национална позиция
________________________________________
„Доган не обслужва руски интереси, а зае национална и реална позиция. И смятам, че това качество на българските политици, което и Местан прояви, е много фатално и пагубно за България” – така отговаря Костадин Чакъров на нападките срещу Ахмед Доган след като той излезе и нахока Лютви Местан за декларацията за сваления руски самолет. Според почетния председател на Съюза на българските комунисти, „Доган кара влака умерено, спокойно, изчаква и това е силното му качество“. Чакъров е на мнение, че други наши политици не заемат национална позиция, а търсят помощ отвън с единствената цел да си спечелят лични политически дивиденти. Позицията му по отношение на изказванията, че почетният председател на ДПС се оказва най-големият патриот сред българските политици, е умерена. „Трудно е да се каже кой е най-голям, най-висок… Тези коефициенти и тази скала винаги ще ни подведат. Аз бих казал, че Доган провежда реална политика, която е адекватна на терена, на който играе той, ДПС и българските политически сили. Така че да не го вкарваме в размерна скала, а да кажем, че е един добър играч на терена и отчита движението на останалите играчи - национални и международни, което е и неговото предимство“, категоричен е Чакъров.

Станишев изпадна до там да се целува с Местан
________________________________________

- „Ахмед Доган е полезен за България. Грамотен е и не се хвърля в една посока. Изчаква, силата му е в търпението, което има. Той има хватката на Сталин. Него никой не го е чувал да говори. Излиза един път на година или две и казва 5 изречения. По същият начин и Доган – изказва се рядко, бавно, но сигурно, отдалече тогава нанася удар. И в този смисъл мисля, не му е чуждо да залети и да се прегърне, с която и да било политическа сила или държава, защото всяка една политическа прегръдка ще го задуши. А той държи на неговата персонална автономия“. Така описва Чакъров лидера на ДПС, чието развитие е наблюдавал през всичките години след промените. „Той има национален опит вече дълги години. Изживя периода си, когато риташе задниците на гяурите. Аз самият много съм го критикувал за тези неща. Но той виждаше, че българската държава води политика на свалени гащи. Ами кой политик у нас не отиде в Турция да се извинява, кой не тръгна да оплюва Възродителния процес, без никакви основания и без да разбира дълбочината. Сергей Станишев даже достигна дотам, че пред целия български народ изигра един чекиджийски кючек на Местан. Не знам дали има такъв танц, но той го изигра, като се целуваше с Местан. Аз примерно бих се целувал с Емел Етем, а той се целува с Местан“, казва още комунист №1 в България.
Автор: Орлин Филиповски
Източник: шоу, blitz.bg

loading...Share on Myspace

Страшна гавра в Дупница! ПИЯН ЦИГАНИН БЛ…

29-03-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Страшна гавра в Дупница! ПИЯН ЦИГАНИН БЛУДСТВА С 13-ГОДИШНО ДЕТЕ – сина на съседите!

Таткото на хлапето нахлул в дома на пияния Методи и отървал отрочето си от по-лоши неща.

Прочети повече

ЦИГАНИН НАПАДНА СТАРИЦА в Симитли! Източ…

11-02-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЦИГАНИН НАПАДНА СТАРИЦА в Симитли! Източи дебитната й карта и проигра парите на комар!

25-годишен циганин нахлу в дома на възрастна жена в Симитли, ограби я и проигра парите в местното казино.

Прочети повече

ЦИГАНИН СЕ ЖАЛВА от ПЕТЪР МОСКОВ за ДИСК…

30-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЦИГАНИН СЕ ЖАЛВА от ПЕТЪР МОСКОВ за ДИСКРИМИНАЦИЯ! ДПС ПРАВИ СЪЩОТО!

ДПС и ром се жалват от здравния министър Петър Москов в Комисията по дискриминация. Поводът е един и същ, а именно, че преди време министърът обяви официално, че от 227...

Прочети повече

ВИЖТЕ ТОЗИ ЦИГАНИН! ЗАКАНВА СЕ във Фейсб…

08-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ВИЖТЕ ТОЗИ ЦИГАНИН! ЗАКАНВА СЕ във Фейсбук, че ЩЕ РЕЖЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАВИ!

Спи ли ДАНС – цигани заплашват българи с убийство във Фейсбук!Наглеците се заканват, че ще режат глави на площада!

Прочети повече

ИЗВЕРГ! ЦИГАНИН РЕЦИДИВИСТ НАХЛУ при ВЪЗ…

04-10-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ИЗВЕРГ! ЦИГАНИН РЕЦИДИВИСТ НАХЛУ при ВЪЗРАСТНА БЪЛГАРКА, СЪБЛЕЧЕ Я И СЕ ИЗГАВРИ с нея за 10 лева!

Поредното зловещо престъпление!Пиян циганин с десетина стари престъпления и присъди разби дома на безпомощна старица, за да я ограби и да се изгаври с нея!

Прочети повече

Изпреварващо! МЕСТАН ОБЯВЯВА НОВАТА си П…

19-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Изпреварващо! МЕСТАН ОБЯВЯВА НОВАТА си ПАРТИЯ до дни! Партията му ще е протурска и ислямистка!

До броени дни Лютви Местан ще обяви създаването на нова партия. Това са съобщили активисти на Федерацията на балканските изселници и емигранти „Балгьоч” в Бурса.В луксозния комплекс „Бурса палас” бе...

Прочети повече

Осман Октай: ДПС и ДОСТ няма да влязат в…

14-04-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Осман Октай: ДПС и ДОСТ няма да влязат в следващия парламент при висока избирателна активност!

При висока избирателна активност ДПС и ДОСТ няма да влязат в следващия парламент. Това предвиди бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още сподели той…

Прочети повече

Скандал! Петьо Блъсков ДЪЛЖИ 1 900 000 е…

25-07-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Скандал! Петьо Блъсков ДЪЛЖИ 1 900 000 евро на КТБ! ДПС ИЗКУПИ ДЪЛГА МУ! ВИЖТЕ МРЪСНИТЕ СХЕМИ! Продаде ли се Блъсков на Местан и Доган!

Знакови лица, свързани с върхушката на ДПС, са изкупували дългове на Петьо Блъсков към КТБ.  Става дума за синът на шефа на Общинския съвет в Кърджали и бивш зам.-министър на МВР...

Прочети повече

ТУРЦИЯ НИ ПРЕВЗЕМА чрез Местан и партият…

12-04-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ТУРЦИЯ НИ ПРЕВЗЕМА чрез Местан и партията му, а българските политици еничари мълчат като п*тки!

Турската “културна” инвазия в България върви с ускорени темпове.Помагат активно Лютви Местан – мекерето на турския посланик Сюлейман Гьокме, Хюсеин Хафъзов, цялата партия ДОСТ…А българските политици еничари мълчат като… п*тки!Искаме...

Прочети повече

МЕСТАН ТЕЖКО БОЛЕН! Удари на камък! Нова…

27-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

МЕСТАН ТЕЖКО БОЛЕН! Удари на камък! Новата му партия е пред провал!

Отцепниците търсят подкрепа в смесените райони, структурите на ДПС са стабилни

Прочети повече

ДЕПУТАТ от ДПС АРЕСТУВАН за ИЗНАСИЛВАНЕ…

04-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ДЕПУТАТ от ДПС АРЕСТУВАН за ИЗНАСИЛВАНЕ! ВИЖТЕ КОЙ Е ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК!

ДПС-депутат – арестуван за зверско изнасилване! От сурова присъда и дълги години строг тъмничен затвор го спасява само имунитета му на народен представител! Това е поредният престъпник, който Движението за права и...

Прочети повече

ЛЮТВИ МЕСТАН: Българи, извинете се за Въ…

01-04-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЛЮТВИ МЕСТАН: Българи, извинете се за Възродителния процес! А за атентата на гара Буново кога ще се извиниш, Местане?

Кой ще се извини за атентата на гара Буново? Лютви Местан? Кога ще го направи? Но трябва да се отбележи - за първи път властта почете жертвите на бомбите и саботажите!

Прочети повече

НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ! НАД 60 000 БЪЛГАРИ ИСК…

14-08-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ! НАД 60 000 БЪЛГАРИ ИСКАТ ЗАБРАНА на ДПС! ЛЮТВИ МЕСТАН ТРЕПЕРИ ОТ СТРАХ и скърца със зъби от яд!

Точно до преди минута 61 349 българи са поискали забраната на ДПС като антиконституционна партия!Числото на гневните и недоволните постоянно расте и може да се види в сайта peticiq.com

Прочети повече

Валери Симеонов: ТЕРОР ЗА ДПС и обръчите…

11-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Валери Симеонов: ТЕРОР ЗА ДПС и обръчите им от фирми! МАХАМЕ И НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ!

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обеща всички местни дерибеи на ДПС, които тровят живота на българите, да бъдат размонтирани и изхвърлени на бунището! Приоритетите за изчегъртването на ДПС от властта са...

Прочети повече

Валери Симеонов: ПРЕДСТОИ ОТСТРАНЯВАНЕТО…

06-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Валери Симеонов: ПРЕДСТОИ ОТСТРАНЯВАНЕТО на ДПС от ВЛАСТТА!

ДПС е изключително вредна партия! Нямаме нищо против етносите в България, но тези фигури, които стоят начело на хранителните вериги, от които смуче ресурси и пари ДПС, ще бъдат премахнати!

Прочети повече
нагоре

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.com – блога на AlexTheGreat е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.com – блога на AlexTheGreat, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с мен »

Блогът не носи отговорност за съдържанието на коментарите, които публикуват нашите читатели.