Ген. Валери Григоров: АКО ТУРЦИЯ ПУСНЕ БЕЖАНЦИТЕ – НЯМА ДА ИЗДЪРЖИМ!


Ако слушаме внимателно позициите на държавното ръководство, това на МВР, трябва да сме спокойни. Аз имам своите резерви, че оградата е мъртво съоръжение ако не е елемент от обща система за охрана на границите. Това каза бившият шеф на гранична полиция Валери Григоров. Ето какво още допълни той за проблема с бежанците:


- Ген. Григоров, днес има неофициална информация, че Турция спира споразумението за реадмисия с България за връщане на имигранти. Какви опасности крие това за България ?

- Винаги трябва да оценяваме обстоятелствата, които генерират миграционен натиск по нашите граници. На първо място-глобалната политика е фундаментално определяща. В случая  в отношението на Турция след по-прякото й ангажиране в сирийския конфликт виждаме една непостоянност и променяща се политика и към споразумението с Европейския съюз и към двустранните отношения със страните, с които тя има общи граници. Турция винаги е в състояние да повлияе на миграционния натиск върху съседните държави. В периода 2001-2003 г. имаше активни военни действия в Ирак. И тогава Турция с цялата си политическа отговорност много активно възпрепятстваше огромен натиск от имигранти върху съседните държави, уплътнявайки границата си с  Ирак. Сега обаче поведението на Турция е доста по-различно. И не можем да не отчитаме прякото й ангажиране в конфликта в Сирия и желанието й да извади икономическа изгода и облага от споразумението с ЕС. Освен това има много силни политически дивиденти, като премахването на визите за турски граждани, с което решава един много важен за икономиката на Турция проблем. Без да е изпълнила изцяло условията на ЕС. Да вярваме на декларациите на ръководството на държавата, че има добра ограда, добре изградена и структурирана Гранична полиция и това да ни предпази.
 
- Смятате ли, че това наистина е така?
 
- С решение на Министерски съвет от вчера бяха предоставени още 45 млн. лв за оградата, което прави вече над 200 млн. лв инвестиции по отношение на сигурността само на българо-турската граница. Това е сериозно нещо и аз мисля, че правителството си дава сметка какво би могло да произтече от това, ако не бъде изпълнено споразумението от страна на Турция. Не съм убеден, че като цяло Гранична полиция има ресурс да отговори на тези предизвикателства. Защото границата е съвкупност от мерки и способи. Оградата като фактор-да, но тя не е достатъчна като цяло, защото има и други, които биха дали повече сигурност.
 
- Какви са тези други фактори? Вие бяхте дълги години директор на Гранична полиция, достатъчен ли е броят на граничните полицаи, за да се справят със задачите?
 
- До 2006 г. Гранична полиция вървеше в една посока, с последователност и с отговорност за изграждане на концепция и политика за управление на границите.
След 2006-2007 г. бяха направени отстъпления, в това число и много тежки съкращения и преструктуриране на службите изцяло, в това число и на Гранична полиция. Така службата бе много силно съкратена. И това се вижда сега, когато непрекъснато търсим алтернативи-изпращаме 1000 полицаи от страната на границата, командироваме военни там също. Това е доказателството, че структурата е разбита, няма ресурс и се налага да се командироват допълнителни сили. Гранична полиция бе над 9000 души по щат към 2007 г. След всички упражнения на политиците върху МВР и структурните реформи, в момента службата е около 6000 души. Преди това и дирекция „Миграция” бе част от структурата на Гранична полиция, което е крещящо, фрапиращо некомпетентно на максимата: Да искаш да правиш нещо, но да не знаеш как да го направиш. В момента статутът на Гранична полиция не е добър откъм ресурс и техническо оборудване. Това го твърдя категорично, защото знам какво следваше да се направи в тази посока.
 
- Какво трябваше да се направи тогава?
 
- Трябваше да не се съкращават 1800 щатни бройки през 2007-2008 г. От тях 800 гранични полицаи бяха именно от българо-турската граница от дирекцията в Елхово. И това беше фундаментално определяща граница откъм миграционните процеси, които генерират рискове за страната . Но кой да го каже на политиците? Те взимат някакво решение и го изпълняват без да правят функционален анализ. И всички реформи след 2006 г. насам бяха на база политическо решение, а не на база оценка и анализ. И потребност от това да се структурира и преструктурира определена структура. По същата логика ГДБОП беше изваден от МВР. Бяха унищожени, разбира се, всички информационни масиви, които службата е събирала през всичките години по отношение на трансграничната престъпност, контрабандата и трафика на хора. Всичко това беше внесено като информация в ДАНС. Сега ГДБОП се структурира на чисто, на нула.
И си задаваме в момента въпроса: Защо нямаме резултати в борбата с организираната престъпност ?
Ами защото имаме много лоши политически решения в парламента, които водят до хаос в нивата на управление на МВР като цяло.
 
- Смятате ли, че оградата е панацеята за справяне с имигрантите?
 
- Ако бяхме продължили развитието на стратегията за управление на границите, която имаше три основни компонента, ние нямаше да изпаднем в ситуацията на това да правим огради. Щяхме да имаме ресурс и изградена изцяло гранична структура, която да имаше своите възможности. Учебните центрове в Пазарджик и Берковица бяха структурни звена от Национлана служба Гранична полиция, тогава.  Във всеки един момент, във всеки от двата центъра имаше между 400 и 600 служители-обучаеми. Това беше резерв, непосредствено подчинен на директора на Гранична полиция. И с моя заповед аз решавам проблем на всяка една от границите. В рамките на 24 часа.
Без да занимавам министър и главен секретар. Сега кой може в държавата да събере ресурс от 1000 души, без да харчи финансов ресурс. А командироването на полицаи от страната струва по 2 млн. лв на данъкоплатеца месечно. Отделно от това разделяш полицаите от семействата им и страда борбата с уличната престъпност. И в момента в МВР е един хаос.
 
- Има ли според вас опасност да се повтори огромният наплив от имигранти към Европа както бе миналото лято?
 
- Ако слушаме внимателно позициите на държавното ръководство, на ръководството на МВР, на главният секретар трябва да сме спокойни. Аз имам своите резерви и опасения, че тази ограда е мъртво съоръжение ако не е елемент от обща система за охрана на границите. Трябва да има интегрирано управление на границите, да има видима локализация на силите и ресурсите, да има реално управление на силите с оглед на оперативната обстановка по границата. Ако нямаме тези компоненти, които изисква една съвременна система за управление на граница, ние не можем да разчитаме само на огради. Ръководството на държавата и МВР е уверено, че всичко е ОК, аз не мога  да не им вярвам. Но имам своите опасения и резерви, че ако Турция провокира подобна миграционна вълна, ние няма да сме в състояние да се справим с нея.
Интервю на Стефан Ташев
Източник: frognews.bg

loading...Share on Myspace

Страшна гавра в Дупница! ПИЯН ЦИГАНИН БЛ…

29-03-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Страшна гавра в Дупница! ПИЯН ЦИГАНИН БЛУДСТВА С 13-ГОДИШНО ДЕТЕ – сина на съседите!

Таткото на хлапето нахлул в дома на пияния Методи и отървал отрочето си от по-лоши неща.

Прочети повече

ЦИГАНИН НАПАДНА СТАРИЦА в Симитли! Източ…

11-02-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЦИГАНИН НАПАДНА СТАРИЦА в Симитли! Източи дебитната й карта и проигра парите на комар!

25-годишен циганин нахлу в дома на възрастна жена в Симитли, ограби я и проигра парите в местното казино.

Прочети повече

ЦИГАНИН СЕ ЖАЛВА от ПЕТЪР МОСКОВ за ДИСК…

30-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЦИГАНИН СЕ ЖАЛВА от ПЕТЪР МОСКОВ за ДИСКРИМИНАЦИЯ! ДПС ПРАВИ СЪЩОТО!

ДПС и ром се жалват от здравния министър Петър Москов в Комисията по дискриминация. Поводът е един и същ, а именно, че преди време министърът обяви официално, че от 227...

Прочети повече

ВИЖТЕ ТОЗИ ЦИГАНИН! ЗАКАНВА СЕ във Фейсб…

08-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ВИЖТЕ ТОЗИ ЦИГАНИН! ЗАКАНВА СЕ във Фейсбук, че ЩЕ РЕЖЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАВИ!

Спи ли ДАНС – цигани заплашват българи с убийство във Фейсбук!Наглеците се заканват, че ще режат глави на площада!

Прочети повече

ИЗВЕРГ! ЦИГАНИН РЕЦИДИВИСТ НАХЛУ при ВЪЗ…

04-10-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ИЗВЕРГ! ЦИГАНИН РЕЦИДИВИСТ НАХЛУ при ВЪЗРАСТНА БЪЛГАРКА, СЪБЛЕЧЕ Я И СЕ ИЗГАВРИ с нея за 10 лева!

Поредното зловещо престъпление!Пиян циганин с десетина стари престъпления и присъди разби дома на безпомощна старица, за да я ограби и да се изгаври с нея!

Прочети повече

Българин каза в лицето на МЕСТАН: Ти си …

23-04-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Българин каза в лицето на МЕСТАН: Ти си ЗА ЗАТВОРА с ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА! /ВИДЕО/

Изключително скандално видео стана истински хит във Фейсбук! В него българин прави видео обръщение до лидера на ДПС Лютви Местан.

Прочети повече

Изпреварващо! МЕСТАН ОБЯВЯВА НОВАТА си П…

19-01-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Изпреварващо! МЕСТАН ОБЯВЯВА НОВАТА си ПАРТИЯ до дни! Партията му ще е протурска и ислямистка!

До броени дни Лютви Местан ще обяви създаването на нова партия. Това са съобщили активисти на Федерацията на балканските изселници и емигранти „Балгьоч” в Бурса.В луксозния комплекс „Бурса палас” бе...

Прочети повече

Преди броени минути! Мощен скандал с ДПС…

07-05-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Преди броени минути! Мощен скандал с ДПС и МЕСТАН! НС да признае за геноцид избитите българи по ТУРСКО РОБСТВО!

17 май да стане ден за почит към всички българи, избити по времето на турското робство от башибозуците, както и от аскерите на Османската империя иска ПФ.

Прочети повече

МЕСТАН СЕ ЗАКАНВА: Силата е в нас! ДОЙДЕ…

08-06-2016 Епицентър - avatar AlexTheGreat

МЕСТАН СЕ ЗАКАНВА: Силата е в нас! ДОЙДЕ ВРЕМЕ ТЕ ДА СЕ СТРАХУВАТ ОТ НАС!

Бесен от отлагането на регистрацията на ДОСТ вече за трети път от съда, Лютви Местан вече се чуди как да реагира. И след като нищо не може да направи –...

Прочети повече

Валери Симеонов: ТЕРОР ЗА ДПС и обръчите…

11-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Валери Симеонов: ТЕРОР ЗА ДПС и обръчите им от фирми! МАХАМЕ И НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ!

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обеща всички местни дерибеи на ДПС, които тровят живота на българите, да бъдат размонтирани и изхвърлени на бунището! Приоритетите за изчегъртването на ДПС от властта са...

Прочети повече

СКАНДАЛНО ВИДЕО! ДПС: В БЪЛГАРИЯ трябва …

26-04-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

СКАНДАЛНО ВИДЕО! ДПС: В БЪЛГАРИЯ трябва ДА СЕ ГОВОРИ САМО НА ТУРСКИ, българският език е ненормален! /Обновена/

ВИЖТЕ ВИДЕОТО, което доказва, че ДПС смята българският език за ненормален!

Прочети повече

Скандален депутат от ДПС: „ЗА 500 ГОДИНИ…

22-06-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Скандален депутат от ДПС: „ЗА 500 ГОДИНИ СТЕ СВИКНАЛИ…”! ВИЖТЕ КОЙ Е ТОЗИ ПРОВОКАТОР!

Скандален депутат от ДПС обиди България и българския народ, като грубо напомни за турското робство и неговата продължителност от 500 години!

Прочети повече

ЛЮТВИ МЕСТАН ПРИЕТ В БОЛНИЦА! ГРОЗИ ГО И…

13-11-2014 Епицентър - avatar AlexTheGreat

ЛЮТВИ МЕСТАН ПРИЕТ В БОЛНИЦА! ГРОЗИ ГО ИНСУЛТ!

Лидерът на ДПС Лютви Местан бил в много тежко здравословно състояние, издадоха го кадри от етническата партия.

Прочети повече

Български депутат: „ПЕТЪР МОСКОВ ще го Б…

06-07-2015 Епицентър - avatar AlexTheGreat

Български депутат: „ПЕТЪР МОСКОВ ще го БРАНИМ! ДОЛУ МЕСТАН и ДПС!” (ВИЖТЕ кой е този политик)

Лютви Местан и ДПС са вредни за България! Петър Москов е полезен за България! Затова ще го браним – напук на враговете му от ДПС!

Прочети повече
нагоре

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.com – блога на AlexTheGreat е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.com – блога на AlexTheGreat, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с мен »

Блогът не носи отговорност за съдържанието на коментарите, които публикуват нашите читатели.